joomla templates top joomla templates template joomla

Evenementen route's

 

Waarom een apart hoofdstuk over evenementen routes. Omdat het kan.

Ik had al eerder geschreven dat Garmin toestellen de defacto standaard toestellen zijn voor dit soort dingen, maar dan moet je wel een idee hebben wat je er allemaal mee kunt.

Een evenement met vaste posten en 1 duidelijke route is deze manier misschien wat overkill, maar een verplaatsend evenement met verschillende routes en posten die via haasje over bezet worden, waarbij vrijwel alle informatie in beeld zichtbaar is en de bijzonderheden uitgesproken worden. Het kan.

Motoren die een vaste afstand tov elkaar moeten houden. Geen probleem.

  

Neem als voorbeeld eens een grotere marathon zoals de Batavierenrace of de Lauwersloop. 

Dit zijn meestal al minimaal 3 verschillende routes.

  • - Lopers route.
  • - Motor route (Omdat niet alle delen van de lopersroute toegankelijk zijn voor motoren).
  • - Volgwagenroute.

  

Bij deze evenementen heb je dan ook te maken met een postenplan met tientallen posten waar op de een of andere manier verkeer moet worden geregeld en je via haasje over naar de posten gaat of je door de voorrijder/EC op een post gezet wordt. Dan moet je de voorrijder/EC wel weer terug kunnen vinden. Voor deze en andere problemen kun je met de Garmin toestellen goed uit de voeten.

  

Laten we eens beginnen met het tegelijkertijd zichtbaar maken van meerdere routes.

Normaal zie je alleen de actieve route, maar de jongere Garmins kunnen ook tracks weergeven. B.v. de Zumo 660 kan 15 tracks/sporen tegelijkertijd weergeven. Daarmee kan ik dus de routes die ik niet rij, wel zichtbaar maken.

En om het allemaal nog duidelijker te maken, noemt Garmin die in de Zumo 660 Offroadtrajecten en die optie is onzichtbaar zolang je geen tracks hebt geladen. Je kunt dus de motorroute als actieve route hebben terwijl de lopersroute en/of de volgwagenroute ook in het scherm met verschillende kleuren zichtbaar zijn. (Dit is toestel specifiek en valt buiten dit artikel en kom ik tezijnertijd op terug).

  

Het postenplan

Zoals al eerder vermeld kun je Waypoints opnemen in een route. De naam van het Waypoint wordt in de volgende afslag regel bovenin het scherm van de gps weergegeven en als je een TTS (Text To Speech) stem hebt zelfs uitgesproken. Daarnaast kun je de verschillende posten ook een apart symbool geven. Samen met een goed spoor van b.v. de lopersroute heb je dan een waarschuwing en een overzicht als je aan komt rijden. 

Als je b.v. voorrijder van een konvooi bent, tijdens een truckrun oid, kun je hiermee de volgende post al inseinen dat je op een bepaalde afstand bent en dat men het kruispunt kan sluiten.

 

Wie zit waar

Vooral bij verplaatsende evenementen is het vaak moeilijk om aan elkaar door te geven waar je precies zit. Zolang je op een post staat gaat dit wel, maar op het moment dat je mobiel bent zit je in de problemen. Ook hier bieden de Garmins uitkomst. De 100% zekerheid dat routes binnen garmin toestellen gelijk kunnen zijn kunnen we hier gebruiken.

Op de een of andere manier kun je op alle toestellen kiezen welke extra informatietab je in beeld wilt hebben en "afstand tot bestemming" kennen we allemaal. Als motor X op 37km van de bestemming zit en hij hoort dat motor Y op 32km zit, dan dan weet hij dus dat motor Y 5km voor hem zit. 

Ook kun je een tab instellen met "Afstand tot volgende tussenpunt". Doordat de posten als Waypoint  in de route zijn opgenomen, kun je als voorrijder dus precies zien hoever je van de volgende post af bent.

 

Mogelijkheden te over, maaar ze moeten in Basecamp wel goed voorbereid zijn.

Wil je dit in Basecamp goed voorbereiden, dan is het gebruik van o.a. de OpenFietsMap (OFM) erg handig en daar kom ik op terug bij de behandeling van kaartmateriaal.

Hoe je hier aan begint is afhankelijk hoe de organisatie van het evenement de route aanlevert. Is het in een routevorm, dan heb je de basis, maar in papieren vorm zul je zelf alles in moeten voeren.

 

De basis

De basis is in dit voorbeeld natuurlijk de lopersroute. Met de kaartselectie op OFM en het Actiteitenprofiel op "Wandelen" maak je een route die overeenkomt met de route van de organisatie.

  • - Rechtsklik op de route en kies "Spoor maken van geselecteerde route".
  • - Zet de kaartselectie terug naar de wegenkaart.
  • - Kies Waypoint in de knoppenbalk en klik op de weg daar waar de posten moeten komen.

     Geef Waypoints een naam die beginnen met een Volgnummer en summier omschrijven wat het doel van de post is (max 20 karakters).

     Als je de Posten in verschillende categorien hebt onderverdeeld kun je ook per categorie een symbool kiezen.

  • - Selecteer alle waypoints en via rechtsklik kies je "route maken op basis van geselecteerde wayoints".
  • - Dubbelklik op de route en controleer of alle waypoints in de juiste volgorde staan. (Hierom zijn goede volgnummers dus belangrijk).
  • - Maak de motorroute nu zoveel mogelijk gelijk aan de lopersroute, maar daar waar de lopers over een wandelpad gaan oid, voeg je een extra Waypoint aan de route toe met b.v. de naam "Track volgen" als je er met de motor wel door kunt, of "Route volgen" als je er met de motor niet door kunt.
  • - Wis de lopersroute. NIET de loperstrack.

Voordat je dit voor grote evenementen gaat maken, begin met oefenen op kleinere evenementen. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Gesponsorde berichten

Over de lesssen

Deze lessen zijn ontwikkeld om organisatoren en coördinatoren van diverse evenementen te ondersteunen.

.

Contact

Als je vragen hebt over de inhoud van de site of over de lessen, voel je vrij om contact met ons op te nemen. 

Email naar: 

Support[at]gps-lessen.nl

Openingstijden

Openingstijden doen we niet aan, als enthousiaste GPS gebruikers moeten we natuurlijk ook regelmatig weg met de gps. 

Gemiddelde bereikbaarheid:

  • Winter: Goed, het weer is te koud voor de motor
  • Voorjaar: Redelijk, afhankelijk van het weer
  • Zomer: Stukken minder, het weer is te mooi
  • Najaar: Redelijk, afhankelijk van het weer