joomla templates top joomla templates template joomla

Spoor of Track?

Sporen, wat een woord. Natuurlijk het is een goed nederlands woord, dat ook het begrip wel omvat. Maar ook rekenaar is een goed nederlands woord en toch zegt iedereen computer. We hebben ze wel meer, woorden in een vreemde taal die helemaal vernederlands zijn. Maar omdat een of andere vertaal sukkel het woord spoor gebruikt heeft in de vertaling van Basecamp, zit ik met het probleem dat mensen het track tooltje niet kunnen vinden. Het is niet anders.

Zo, mijn frustratie is er weer eens uit.

Wat is een track en wat kan ik ermee?

Een track is een verzameling punten die door een rechte lijn met elkaar zijn verbonden en NIET afhankelijk zijn van het onderliggende wegennet.

Een track komt, zoals zoveel navigatie begrippen, uit de scheepvaart en wordt gebruikt om b.v. een route tussen de boeien door uit te zetten. Maar de eigenlijke uitvinder van de track is Kleinduimpje. En nu heeft iedereen een beeld, wat een track is. Gewoon een serie digitale broodkruimels.

En net zoals Kleinduimpje kun je die gebruiken om de weg terug te vinden. Vrijwel alle Garmin toestellen zijn in staat om alle broodkruimels in een bestand op te slaan. We vinden dit in het toestel terug als log of triplog of routelog. Garmin zou Garmin niet zijn als alle toestellen op dezelfde manier met deze logs omgaan. Dus dat ga ik hier verder niet behandelen.

Als je de gps aansluit meld Basecamp tegenwoordig “nieuwe data gevonden”

Je kunt de logs nu opslaan in een lijstmap en lijst. Je kunt de logs met Basecamp NIET verwijderen uit je toestel. Dat geldt voor alle gegevens, Je kunt wel gegevens kopieren van toestel naar basecamp, maar basecamp kan GEEN gegevens wissen op het toestel. Dit moet ALTIJD op de gps zelf. (Ik weet dat gps experts dat ook vanaf de computer kunnen).

Bij de meeste Garmin toestellen kun je bij de instellingen kiezen voor "Triplog zichtbaar op de kaart". Hiermee is het log zichtbaar en kun je dan ook de gereden weg meteen terug rijden. Even van de route af, om te tanken o.i.d. en je kunt over de loglijn weer terug naar de route. 

Zo kan de tracklog ook een basis zijn, als je een verplaatsend evenement in Basecamp gaat opzetten. De tracklog van de verkenning is dan de basis waarop je begint met bouwen.

Ik begon met de opmerking dat een track eigenlijk uit de scheepvaart kwam en dat hij vooraf gemaakt werd. Dat kan in Basecamp nog steeds en heb er in een eerder artikel al naar verwezen.

Voor het tekenen en aanpassen gebruik je dezelfde methode als je ook voor routes hebt gebruikt. Je begint met de tracktool te tekenen (letterlijk tekenen van punt naar punt) en daarna kun je net zoals routes de punten verplaatsen, invoegen en verwijderen.

Van Track naar Route en omgekeerd.

Als je van iemand een tracklog hebt gekregen of je hebt een track getekend dan kun je die in 1 keer omzetten naar een route.

  • - Rechtsklik op de track 
  • - Selecteer "Route maken op basis van geselecteerd spoor"

Het kan, maar is niet aan te raden, omdat Basecamp van bijna ieder trackpunt een routepunt maakt en je op die manier al snel veel te veel routepunten hebt. De betere methode is om de route handmatig over de track heen te leggen.

Omgekeerd is geen probleem. Want een gps kan over het algemeen met vele malen meer trackpunten overweg.

  • - Rechtsklik op de route die je om wilt zetten.
  • - Selecteer "Spoor maken op basis van geselecteerde route".

Track filteren

Ongemerkt kunnen tracks heel veel trackpunten bevatten. Een gps zet vaak elke seconde een trackpunt in het log. Dat zijn dus 3600 punten per uur. Voor het verder gebruiken van een track zijn dat er vaak veel te veel en zolang er geen belangrijke richtingswijzigingen zijn is het dus niet noodzakelijk om die tussen-punten te bewaren. Zo kunnen een aantal toestellen wel veel punten in het log kwijt, maar mag een geladen track niet meer dan 500 punten bevatten. 

Basecamp kan dat verminderen van de trackpunten voor je overnemen. 

  • - Rechtsklik op de Track.
  • - Selecteer "Filter geselecteerd spoor".
  • - Je kunt nu filteren op een aantal criteria, waarvan automatisch en max. aantal punten de belangrijkste zijn.

Bij deze instellingen laat Basecamp alleen een trackpunt staan als er richtingsveranderingen zijn. Zijn er geen richtingsveranderingen, maar zijn het gewoon punten in een lange rechte lijn, dan haalt Basecamp ze weg.

Wanneer gebruik je ze?

Tracks worden veel gebruikt door wandelaars, fietsers en offroaders over paden die niet routeerbaar zijn. Ik misbruik ze veel als hulplijnen in Basecamp, maar ook om tijdens grotere evenementen andere routes in beeld te hebben. De meeste, jongere Garmin motor toestellen kunnen met meerdere tracks tegelijkertijd overweg.

Maar ook als je van een route niet helemaal zeker weet of hij goed is, kun je er voor de zekerheid een track onder leggen. Het is dus niet de hoofdmethode om mee te navigeren op de motor, maar het kan zeker helpen om een aantal problemen op te lossen of net even dat beetje extra informatie te geven.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Gesponsorde berichten

Over de lesssen

Deze lessen zijn ontwikkeld om organisatoren en coördinatoren van diverse evenementen te ondersteunen.

.

Contact

Als je vragen hebt over de inhoud van de site of over de lessen, voel je vrij om contact met ons op te nemen. 

Email naar: 

Support[at]gps-lessen.nl

Openingstijden

Openingstijden doen we niet aan, als enthousiaste GPS gebruikers moeten we natuurlijk ook regelmatig weg met de gps. 

Gemiddelde bereikbaarheid:

  • Winter: Goed, het weer is te koud voor de motor
  • Voorjaar: Redelijk, afhankelijk van het weer
  • Zomer: Stukken minder, het weer is te mooi
  • Najaar: Redelijk, afhankelijk van het weer